пʼятницю, 2 жовтня 2015 р.

Модуль 3. Дослідження в навчальних проектах

Учні, які працюють у проектах, можуть відбирати зміст для дослідження, шляхи його виконання та спосіб представлення отриманих знань та вмінь. При цьому їх навчання має відповідати вимогам навчальних програм, державних освітніх стандартів та вимогам до оцінювання знань і навичок. 
Учителі, які використовують дослідницьку діяльність у навчальних проектах, зазвичай надихають учнів на постановку запитань, планування та проведення експериментів і спостережень та осмислення отриманих результатів. Для навчального дослідження немає чіткого однозначного визначення. Навіть у межах одного класу дослідницька діяльність може значно відрізнятися - від структурованої і керованої вчителем до більш відкритої, що спрямовується навчальними та пізнавальними інтересами самих учнів. 
Результати педагогічних досліджень навчання за методом проектів свідчать, що проекти, спрямовані на вирішення проблем, спонукають учнів до вивчення базових концепцій та принципів наукової дисципліни. Діяльність учнів у проекті передбачає проведення ними самостійних досліджень та продукування нового знання. Звичайно, при розробці проектів учні мають певну свободу вибору, що дозволяє їм відстоювати власні навчальні й пізнавальні інтереси та задовольняти природну допитливість. У пошуку відповідей на проблемні, філософські чи провокуючі питання учні можуть досліджувати теми, не вказані вчителем у цілях навчання.
 Дослідницькі проекти будують зв’язки зі світом поза класною кімнатою та звертаються до питань реального життя учнів. В учнів, які співпрацюють у малих групах дослідницьких проектів, можуть бути сформовані не тільки навички самостійної дослідницької діяльності, а й уміння планувати власну діяльність, ефективно спілкуватися, вирішувати проблеми, приймати виважені аргументовані рішення та демонструвати свої знання та вміння цільовій аудиторії.

2 коментарі:

  1. Тобі напевно дуже подобається дослідницька діяльність в навчанні, оскільки ти так детально її описуєш)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Так, звичайно. Здається навіть, що досліджуючи ми кожного разу і в собі відкриваєм щось нове, не говорячи про здобуті нові знання, які збагачують нас)

      Видалити